Ga naar content
Baanzekerheid
Fulltime & parttime
Volop opleidingsmogelijkheden
St vd Brink
CO2
10.10.2024

CO2-uitstoot van St vd Brink met 41% gereduceerd

Transportbedrijf St vd Brink ligt op koers om haar milieudoelstelling omtrent CO2-reductie te halen. “Wij leggen onszelf een hoge milieudoelstelling op. In 2025 willen wij minstens 50% van de CO2-uitstoot reduceren ten opzichte van 2020,” aldus Alex van den Brink, directeur van St vd Brink. Uit de cijfers van het eerste halfjaar van 2024 blijkt dat St vd Brink op 41% CO2-reductie zit. Meer informatie over deze cijfers en een infographic wordt gedeeld in dit artikel. 

Inzicht in de uitstoot met de CO2-prestatieladder

Voor de berekening van de CO2-reductie wordt het jaar 2020 als nulmeting aangehouden. Vanaf dit jaar is St vd Brink gestart met het inzichtelijk maken van de CO2-uitstoot met behulp van de CO2-prestatieladder. Dit is een CO2-managementsysteem met als doel op basis van inzicht de CO2-uitstoot te verminderen. De invalshoeken hiervoor zijn: inzicht, reductie, transparantie en participatie.

Verantwoordelijkheid voor mens en milieu

Als transportbedrijf staat St vd Brink midden in de samenleving. Dit zorgt ervoor dat de verantwoordelijkheid voor mens en milieu sterk aanwezig is. Er wordt proactief gehandeld om kansen te benutten die de impact op het milieu beperken. Naast innovatieve oplossingen wordt ook gekeken naar manieren om medewerkers CO2-bewuster te maken. Medewerkers worden voorzien van tips om thuis energie te besparen, groene energie te gebruiken en minder de auto te pakken. Ook worden tips voor tijdens het werk gedeeld, zoals zuinig rijden en HVO tanken.

98% van de CO2-uitstoot is brandstof gerelateerd

Uit de inzichten van de CO2-prestatieladder blijkt dat de uitstoot van St vd Brink voor 98% brandstof gerelateerd is. Om de grootste impact te maken in de reductie, wordt er gekozen voor alternatieve brandstoffen. St vd Brink kiest voor:

  • HVO-diesel tanken op de thuisbasis in Ermelo
  • De inzet van elektrische voertuigen
  • De inzet van LNG-voertuigen
  • Ingebruikname van elektrische snelladers

Meer CO2-uitstoot gereduceerd dan de prognose

Om het percentage CO2-reductie te berekenen wordt het de uitstoot, gerelateerd aan de omzet, vergeleken met voorgaande periodes. In de infographic worden de uitkomsten van deze vergelijkingen per jaar getoond. De metingen zijn uitgewerkt tot en met het eerste halfjaar van 2024. Voor het tweede halfjaar van 2024 geldt een prognose. Voor 2025 en 2026 is de doelstelling per jaar weergegeven. In 2024 tot en met Q2 is 41% CO2-uitstoot gereduceerd ten opzichte van 2020. Wanneer deze koers wordt voortgezet, zal er in 2025 meer dan 50% CO2-uitstoot zijn gereduceerd.

Misschien is dit ook interessant voor u

0%
Samen op weg...